Odrůdy z našeho vinohradu

Pár encyklopedických informací o námi oblíbených odrůdách vín, které u nás můžete ochutnat.

Veltlínské Zelené

Veltlínské Zelené má světle zelenou až zelenožlutou barvu, svěží, pronikavou vůni, střední tělo, svěží, vyváženou chuť s ovocnými tóny a s vyšším obsahem příjemně uhlazených kyselin. Ve vůni a chuti dominuje lipový květ a u vyzrálých vín i exotické ovoce.
Jen u výjimečných ročníků se ukáže potenciál zrání na láhvi, takže se většinou konzumuje jako víno mladé.
V našich končinách není Veltlínské Zelené tak doceněné jako například v sousedním Rakousku, kde jsou na Veltlín patřičně hrdí.
Mladé víno je vhodné ke studeným masům, omáčkám a slaným předkrmům, vyzrálé pak spíše k hovězímu, filé z mořských ryb nebo k neutrálním omáčkám.

Sylvánské Zelené

Sylvánské Zelené je jednou z nejstarších, v Evropě pěstovaných odrůd, která je vhodná pro výrobu vín všech jakostních stupňů.
Typicky má víno žlutozelenou barvu a pikantní vůni, ve které, zvláště u mladších vín, převládá čerstvá tráva a angrešt. Jedná se o víno neutrálního typu, které zráním na láhvi získává na olejovitosti a vláčné harmonii. Ve vůni zpravidla dominují květy akátu.
Vína jsou velmi oblíbená pro společenské události, protože jejich pití neunavuje. Díky své neutrální chuti jsou vhodná k jemným jídlům se smetanovými omáčkami.

Neuburské

Neuburské patří mezi odrůdy, které dosahují nejvyšší kvality ležením na láhvi. Kvalita mladého vína bývá průměrná, ale ležením se zvyšuje jeho viskozita a zvýrazňuje se charakteristický sametový dojem.
Víno má obvykle světle zelenožlutou barvu, která se u přívlastkových vín mění v zlatožlutou. Ve vůni můžeme najít muškátové tóny, u kvalitnějších vín pak vůni broskví nebo malin. Víno má harmonickou chuť s nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklou skořicovou chutí.
Neuburské je vhodné k hustým omáčkám, pečené drůbeži nebo k zeleninovým polévkám.

Ryzlink Vlašský

Ryzlink Vlašský je velmi náročný jak na klimatické podmínky, tak především na velmi opatrné zpracování. Víno má světle zelenožlutou barvu a zahrnuje v sobě širokou škálu vůní, od typické vinné, přes jemné květinové až po medové tóny, typické pro přívlastková vína.
Ryzlink Vlašský se vyznačuje vyšším obsahem kyselin, který je v přívlastkových vínech skvěle vyvážen zbytkovým cukrem. Ryzlink Vlašský patří k chloubám moravských vín a vzhledem k tomu, že je vhodný ke střednědobé archivaci, je oblíbeným artiklem pro znalce vína z celého světa. 
Suchá vína Ryzlinku Vlašského se hodí jako aperitiv ke studeným předkrmům a uzeninám v rámci všední kuchyně.

Ryzlink Rýnský

Ryzlink Rýnský je velmi citlivý na zdravotní stav hroznů a jejich aromatickou zralost.  
Typický Ryzlink Rýnský má světle zelenožlutou barvu ve které se s přibývající zralostí objevují zlatavé odstíny a u těch nejkvalitnějších druhů až tmavé jantarové tóny.
Odrůda Ryzlinku Rýnského patří mezi nejkvalitnější odrůdy, které se v naší oblasti pěstují. Chuť vína se v průběhu zrání mění z ocelové kyseliny přes příjemně kořenitou až po svěže vyzrálou. Květinová vůně s nádechem lipového květu se u vyzrálejších ročníků zpravidla blíží až k vůni ovocných plodů.
Ryzlink Rýnský je vhodný k dlouhodobé archivaci a ležením v láhvi dosahuje špičkové zralosti. I proto je často označován jako "Král vín".
Jakostní vína Ryzlinku Rýnského jsou vhodná k tučnějším masům a dobrému uzenému. Sladké výběry se více hodí k dezertům, studeným předkrmům a telecímu masu. Pozdní sběr je vynikající k rybám v různých úpravách.

Rulandské Šedé

Rulandské Šedé je příznačné svojí plnou a hebkou chutí. 
K získání kvalitní Rulandy Šedé je nutná vyzrálost hroznů do vyšší kvality. Výběry z hroznů a bobulí pak lze zařadit mezi vína nejvyšší jakosti.
Charakteristickou barvou pro Rulandské Šedé je zlatožlutá barva, někdy až s růžovým odstínem. Vůně je zpravidla velmi jemná, obsahující tóny zralého ovoce a květin až po nasládlou vůni vanilky nebo včelího vosku.
K vínu jako je Rulandské Šedé se nejlépe hodí hutná a kořeněná jídla nebo rybí speciality.

Chardonnay

Chardonnay je vděčnou a univerzální odrůdou, která je v našich krajích stále oblíbenější, a to především pro svoji svěží chuť.
Chardonnay má obvykle světle žlutou barvu, která má ve vydařených ročnících nazlátlý nádech. Vůně i chuť je zpravidla intenzivní a plná. V Chardonnay lze v chuti i vůni najít zelené jablko, hrušku, citrusové plody, třešně, nebo i skořici či lískový ořech. Chardonnay je vhodné na barikové zušlechťování nebo na výrobu velmi kvalitních šumivých vín.
V gastronomii lze Chardonnay díky své neutralitě vhodně kombinovat nejen s rybami, mořskými plody, bílým masem, ale i s těstovinami, světlými omáčkami, paštikami nebo měkkými sýry. Vyzrálé víno je vhodné k jemně upravenému hovězímu i vepřovému masu a divočině.

Sauvignon

Sauvignon patří k nejkvalitnějším vínům našich vinařských oblastí. Bobule odrůdy Sauvignon obsahují vysoce aromatické látky, které v průběhu zralosti přecházejí od ostré rybízové vůně až po vůni zralých broskví.
Typický Sauvignon má zelenožlutou barvu a vyznačuje se intenzivní kořenitou chutí s ovocnými tóny s vyšší kyselinkou a významnějším podílem alkoholu. Sauvignon je vhodný pro dlouhodobou archivaci, kdy se zráním v láhvi vytrácí mladistvé tóny a víno nabývá plné, zralé chuti.
Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignon jsou vhodná jako aperitiv ke studeným předkrmům a kozím sýrům. Plnější, zralá vína, jsou vhodná k delikatesním uzeninám, bílým masům se smetanovými omáčkami nebo k jemně upraveným rybám.

Tramín Červený

Tramín Červený je osobitou odrůdou, která je v oblibě především pro svoji nezaměnitelnou vůni i chuť.
Tramín Červený je díky své nižší acitidě náročnější na zpracování. Jeho chuť velmi závisí na dostatku kyselin, které harmonizují vysoký obsah zbytkového cukru a zachovávají tak potřebnou svěžest vína. Ročníky s vysokým obsahem zbytkového cukru jsou pak velmi ceněné pro svoji vysokou jakost spojenou s těžkou a plnou chutí.
Snadno rozeznatelná je typická dominantní vůně Tramínu, obsahující aroma exotického ovoce a květnaté tóny muškátu a růže. 
Právě díky dominantnímu aroma je Tramín Červený vhodný ke kořeněným jídlům, k exotickým asijským pokrmům nebo ke sladkým úpravám masa. Velmi sladké Tramíny lze podat na závěr stolování i ke sladkým zákuskům.

Modrý Portugal

Modrý Portugal je typickým představitelem odrůdy vhodné pro výrobu mladého a svěžího červeného vína. Právě v raném stádiu zrání nejlépe vynikne jeho jemná, sametová vůně, plná květinových tónů.
Barva typického Modrého Portugalu je jemně rubínová. Víno je charakteristické jemnou květinovou vůní, která nechá vyniknout lehčí chuti s nižším obsahem tříslovin. Víno může být mírně natrpklé.
Modrý Portugal patří mezi lehká vína a proto se hodí zejména k lehčím pokrmům jako je drůbež, lahůdkové uzeniny nebo sýrový nářez.

Frankovka

Frankovka patří mezi odrůdy, které se vyznačují vyšším obsahem kyselin. 
Typickou barvou Frankovky je tmavě rubínová s fialovým nádechem. Travnaté aroma mladého vína se zráním mění na vůni divokých ostružin. Chuť Frankovky velmi závisí na jakosti zpracovávaného ročníku a dokonalém průběhu šlechtění. Povedená vína jsou pak oblíbená pro svoji hebkou a sametovou chuť.
Vyzrálejší ročníky Frankovky jsou výborné k pečeným masům, kachně, huse, guláši nebo ke zvěřině.

André

André je odrůda s hrubou, kyselou chutí, která se kultivuje dlouhým zráním v dřevěných sudech.
Vína z dobře vyzrálých hroznů mají tmavě granátovou barvu a je pro ně příznačná vůně peckovitého ovoce. Chuť je po vyzrání v sudech jemná, se zralými tříslovinami a vyšší kyselinkou. Vína André jsou vhodná pro dlouhodobou archivaci.
V gastronomii se víno André podává ve spojení s tvrdými sýry nebo k tmavým a uzeným masům.

Zweigeltrebe

Zweigeltrebe patří mezi odrůdy, které vyžadují speciální přístup, a to především díky vysokému obsahu chlorofylu v třapině. 
Dobře vyzrálé víno poskytne až granátovou barvu s jemnou, harmonickou chutí a ovocně kořenitou vůní. Víno se šlechtí zráním v dřevěných sudech a v povedených ročnících je vhodné i pro krátkodobou archivaci.
Zweigeltrebe je vhodný k nejrůznějším masitým pokrmům, těstovinám nebo vydatným sýrům.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon patří mezi nejoblíbenější z odrůd červených vín, a to především díky sytosti a příjemně zakulacené chuti. Té se docílí především delším, pozvolným zráním.
Dobře vyzrálý Cabernet Sauvignon má typicky silnou, dlouhotrvající chuť černého rybízu. Víno je vhodné pro barikové šlechtění, díky kterému může nabídnout širokou škálu vůní od rybízu a třešní, přes dřevo, lékořici, hořkou čokoládu nebo vanilku.
Cabernet Sauvignon je vínem pro dlouhodobou archivaci, protože optimální kvality dosahuje až po několika letech.
Plné víno Cabernet Sauvignon je vhodné k jehněčímu nebo jemně zpracovanému hovězímu masu.

Alibernet

Alibernet je velmi ojedinělá odrůda červeného vína s velmi krátkou historií, která má svůj šlechtitelský původ v Cabernetu Sauvignon.
Jedná se o víno, které se vyznačuje drsnou chutí s vyšší kyselinkou a vyšším obsahem tříslovin. Z kvalitních hroznů je plné víno, které může vyzrát až do neutrální jemnosti.
Chuť a vůně je velmi podobná příbuznému Cabernetu Sauvignon.
Alibernet je víno vhodné jak k archivaci, tak i k výrobě šumivého vína.
V gastronomii je dobře vyzrálé víno Alibernet vhodné k jehněčímu nebo jemně zpracovanému hovězímu masu.

Pozdrav pro přátele a kolegy

Pošlete vašim přátelům, kolegům nebo obchodním partnerů netradiční pozdrav v podobě vybraných vzorků přívlastkového vína dle vlastního výběru.
Malý košt na dálku
Vinný dárkový balíček pro domácí koštování.
více informací
Vinařovo pozdravení
Dárek s osobním věnováním od majitele vinohradu.
více informací
To nejlepší z koštu
Dárkový poukaz na vybrané víno v degustačním večeru.
více informací
zpět nahoru